20 år av oljud, ljud, och allt därimellan

20 år av liv betyder ju också 20 år av musik...eller hur.

1986: Soul Deep - Roxette
Att mitt liv och popkarriären för kanske Sverige största internationella popband någonsin skulle komma samma år var ju långt ifrån väntat.

1987: With or without you - U2
Troligtvis har U2s "The Joshua Tree" världens bästa öppning med "Where the streets have no name", "I still haven't found what I'm looking for" och just..."With or without you".

1988: Be the president - Imperiet
Vad har kent, Gyllene Tider och Imperiet gemensamt? Jo. Alla har försökt slå utomlands men misslyckats. Att dom kanske är Sveriges tre största band genom tiderna borde ju säga att vi svenskar alltså har en ganska skum musiksmak.

1989: Vara vänner - Jakob Hellman
En svensk version av typ "Why can't we be friends?". Under det tidiga 90-talet var grunge på tapeten utomlands, medan alla svenska rockband började göra Jakob Hellman-pop. Inget ont om Hellman, shit, mannen e bra.

1990: Personal Jesus - Depeche Mode
"Violator", från 1990, med Depeche, kanske var årets stora album. Troligtvis var "Personal Jesus" största hiten i alla fall. Gubbarna var och är fortfarande 80-tals-syntarnas sista kvarleva.

1991: Black or white - Michael Jackson
Visserligen är låten fetaste hiten, men det är inte därför den står med här. Den var med på den allra första CD-skiva jag någonsin fick, och således var MJ kanske min första riktiga megastar.

1992: Catch the Moon - Stefan Andersson
Få har kanske just sett Stefan live, eller köpt albumet. Men 1992 kom Killinggängets första TV-serie, "I manegen med Glenn Killing", och där imiterade Robert Gustafsson Stefan och framhöll honom som en kille som inte visste annat än "some put the trust...".

1993: Two Princes - Spin Doctors
Mer känd som den-där-vadhettere-låten-med-Just-go-ahead-now. Att låten skulle bli årets största beror inte mest på att den är bra utan mest på att alla andra bara gjorde skräp det året. Exempelvis var U2 inne i en alternativrockar-era med "Zooropa" och idén att Bono skulle smeka citroner i musikvideor.

1994: Basket Case - Green Day
Samma år som Kurt Cobain dog och TLK och Cardigans debuterade slog punk-poparna Green Day igenom hårt. Att MTV fanns där till hjälp för såna som gör lättsåld punk försämrade ju inte saken.

1995: Wonderwall - Oasis
Näst efter Pink Floyds "Dark side of the moon" (1973) är "What's the story, Morning Glory" det bäst säljande brittiska albumet någonsin. Lägg till att kanske den bästa Bond-låten, "Goldeneye" skriven av Bono/Edge, kom samma år.

1996: Gå&Fiska - Gyllene Tider
Vad ska man säga? Svenskt publikrekord på Stockholms Stadion, en EP med "Gå&Fiska" och "Juni, juli, augusti"...det var inget dåligt återtåg.

1997: Truly, Madly, Deeply - Savage Garden
Alla OC-generationare tycker att detta är tidernas bästa lovesong. Jag föll för SG...bigtime. Många var vi som grät när dom splittrades. Men det var härliga år.

1998: When you're gone - Bryan Adams feat. Mel C
Åren 1997-2000 fylldes mest av vedervärdigt skräp eftersom alla skivbolag började sälja bajsmusik i större utsträckning och det fanns ingen fildelning heller. Ingen hade så snabb uppkoppling i Sverige, tack vare näringsminister Björn Rosengren. Lyckligtvis fanns det mainstreampop som inte lät lika illa som allt annat.

1999: Hos dig är jag underbar - Patrik Isaksson
Kanske var det för att Sverige verkade kanske kunna klara sig utan Brolin, eller så kanske Patriks album "När verkligheten tränger sig på" bara är bra...men det är i alla fall en förjäkla bra låt. Vem kan inte texten?

2000: Kids - Robbie Williams feat. Kylie Minogue
4 år efter att ha sjungit med Nick Cave på albumet "Murder Ballads" tyckte Kylie att det var på tiden att göra lite glad musik. Hon gjorde nåt soloalbum och sjöng en duett med Robbie. Även om Kylie gör det bra så går det bara inte att stjäla showen från RW...tyvärr.

2001: Elden - Lars Winnerbäck
Alla artister behöver en Isola. En sån där skiva som gör en riktigt känd, som har ett gulaktigt omslag, och som sticker ut lite från alla andra skivor. Lasse drog ihop Hovet för första gången, åkte ut till Ridge Farm i England, drack bira och gjorde ett fantastiskt album.

2002: Sundance Kid - Kent
Det bästa svenska albumet genom tiderna, "Vapen&Ammunition", kom på våren. Kent vann vartenda jävla musikpris som fanns (till och med "årets stockholmsband" trots att gubbarna kommer från tuna) utom "årets låt" på Rockbjörnen. Kent hade 4 av 5 nomineringar i kategorin, dvs alla singlarna de släppt under året. Vann gjorde Håkans "Kom igen Lena" (som troligtvis är snodd från Dexy's Midnight Runners "Come on Eileen" från 1982).

2003: Här kommer alla känslorna på en och samma gång - Per Gessle
Kent fyllde Stadion, men det alla pratade om var den där jävla Gessle som verkade snyta hits ur näsan. Albumet "Mazarin" innehåller 14 barnsligt enkla melodier med 13 nästa lika enkla texter, och därmed blev Per, återigen, popkung.

2004: You can't steal my love - Mando Diao
Oftast fyller borlängeklillarna sina album och EPs med oväsen och texterna kommer direkt från skrevet. Men för en gångs skull gav sig Gustaf fan på att skriva något sammanhängande. Låten handlar om att vara ung, och att vara kär i den där flickan som man egentligen kanske inte borde vara kär i, men man kan inte liksom göra så mycket åt saken.

2005: Jag har varit i alla städer - Håkan Hellström
Håkan ville göra lite mer akustiskt, och hans energiske sidekick, elgitarristen Timo, ville göra solokarriär. Det slutade i albumet "Ett kolikbarns bekännelser". Håkan sjunger om sitt liv; saker han är stolt över i livet, och de ögonblick han är mindre stolt över. Få sånger beskriver längtan så bra som just "Jag har varit...".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback